För Peter Enström har Kungafonden gjort skillnad.
Stor skillnad varje dag

Stridsvagnsminan exploderade med full kraft rakt under Peter Enströms fötter. Trots att han satt i en militär pansarbil med förstärkt golv blev skadorna i fötter och underben mycket svåra. Men bland annat tack vare en obändig vilja och stöd och hjälp från Kungafonden tycks Peter Enström leva ett hyfsat bra liv idag.
Frågar man Peter själv så är det ett bra liv. ”Det är en fråga om inställning”.

Hur som helst – den där mörka novembernatten i Bosnien 1993 förändrade Peter Enströms liv i ett slag. Över 20 år senare och exakt 49 operationer senare har Peter Enström en erfarenhet av svensk sjukvård och rehabilitering som få av oss andra.
– Sjukvården har gjort ett fantastiskt jobb, men Kungafonden har på ett suveränt – och direkt – sätt underlättat mitt liv genom åren, säger Peter.
– Från fonden får jag hjälp med att skaffa grejor som samhället aldrig skulle stå för och som gör att jag klarar min vardag mycket bättre.

Anncharlotte Nilsson, tidigare kanslichef på Kungafonden, säger att Peter Enström är en för Kungafonden typisk bidragstagare.
– Han har så pass svåra skador och han har fått sådana men att vårt ekonomiska stöd verkligen gör skillnad för honom, säger hon, vilket vi väger in när vi beslutar om bidrag. Till exempel kan Peter Enström njuta av friden och spelet på golfbanan i Visby där han bor idag – tack var den eldrivna golfbilen Kungafonden gett bidrag till.

Men då i Bosnien 1993 var det ”ett stök och bök” berättar Peter Enström och adderar något kraftord. Han deltog i den första svenska FN-bataljonen på plats, BA01, och bland annat fick man i det inledande kaoset slussa flyktingar i säkerhet som hamnade på fel sida om stridslinjen. Kvällen och natten den 3 november var uppdraget att undsätta civilanställd FN personal från UNHCR efter en olycka ute i den bosniska terrängen. När minan på 16 till 18 kg sprängdes under hjulhuset på pansarbilen trodde Peter först att de var under beskjutning. Men snart förstod han att de kört på en mina och som utbildad sjukvårdare förstod han snabbt allvaret i sin situation.
– Som tur var fanns det en sjukvårdare i pansarbandvagen framför oss, som snabbt kunde hjälpa mig med smärtlindring, säger Peter.

Situationen var rörig och först efter ett par timmar kunde Peter Enström hämtas och komma under akutvård. Resan därefter gick via amerikanarnas fältsjukhus i Sagreb, till Sverige och Linköpings lasarett, till sjukhusen Sabbatsberg och Huddinge i Stockholm – följt av två år i rullstol. Idag har Peter ständig värk, han kan stå upp en stund och gå uppemot 100 meter i taget. Men ett möte med Peter handlar inte om svårigheterna – tvärt om fokuserar han på möjligheter och ångrar inte på något sätt sin tid i FN-tjänst.
– Mitt liv är faktiskt enklare idag än innan olyckan – jag har fått en annan grundsyn, bryr mig inte om småproblem och tar vara på livet på ett annat sätt.

Via Kungafonden har Peter fått hjälp med studiematerial till studier i ekonomi och marknadsföring vilket i sin tur lett till nya möjligheter som han gripit på arbetsmarknaden. På det mer praktiska planet har Kungafonden, utöver golfbilen, bland annat bidragit med ekonomiskt stöd till en automatväxlad bil. Peter Enström har även fått bidrag till en handikappanpassad lägenhet, med bland annat ett större badrum där det finns utrymme för tvättmaskin och torktumlare.
– Det gäller att kunna motivera sina behov på ett bra och beskrivande sätt i ansökan till Kungafonden så de vet till vilken nytta bidraget kommer, berättar Peter, men med mitt handikapp brukar det vara uppenbart att det jag söker om också kan underlätta min tillvaro.
För Peter Enström har Kungafondens stöd verkligen gjort skillnad. Stor skillnad varje dag.


 

Trafikolycka under utryckning

Brandman inom Räddningstjänsten fick svåra skador på rygg, nacke och ben vid trafikolycka under utryckning. Olyckan har medfört bestående invaliditet. Kungafonden har lämnat bidrag till massagebehandlingar, behandlingar hos kiropraktor, hemma-gym samt tekniska hjälpmedel för att underlätta det dagliga livet, som åkgräsklippare och snöslunga.


 

Dykolycka – förlorade båda armarna

Civilanställd snickare i Försvarsmakten höll på med dykningsarbete under reparation av ett fartyg när han sögs in i en lucka. Olyckan medförde att han tvingades amputera båda armarna.
Kungafonden har bidragit med handikappanpassad bil, rehabiliteringsvistelser och hjälpmedel i det dagliga livet som trädgårdstraktor, snöslunga, åkgräsklippare.


 

Skada vid frivillig försvarsutbildning

En lotta skadade rygg och knä under en tillämpningsövning i samband med frivillig försvarsutbildning.
Kungafonden har bidragit med årskort för träning på gym, vattenträning, specialanpassade skor, tränings- och rehabiliteringsresor.


 

Fall gav nack- och ryggskador

Yrkesofficer fick bestående nack- och ryggskador vid fall ombord på Försvarsmaktens fartyg.
Kungafonden har bidragit med reglerbar säng, handikappanpassning av badrum, inköp av
handikappanpassad bil och flera rehabiliteringsvistelser.


 

Skadad i ansikter vid minexpolison

Värnpliktig soldat skadades av en larmmina under övning. Minan detonerade intill hans ansikte. Han fick brännskador, syn- och hörselskada och tinnitus.
Kungafonden har bidragit med anpassning av arbetsrum i hemmet under studietid, flera rehabiliteringsvistelser och kostnader för ledsagare under dessa vistelser.


 

Ryggskada efter olycka vid biljakt

Polisman fick bestående nack- och ryggskada vid trafikolycka under utryckning för att stoppa en förare som smitit från en trafikkontroll.
Kungafonden har bidragit med massage- och kiropraktorbehandlingar, träningshjälpmedel i hemmet, årskort för simning och träning med personlig tränare.

Kungafonden bidrag

Tack vare ekonomiskt stöd från fonden kan Peter Enström ägna sig åt sitt intresse golf på Visby Golfklubb, trots svåra fot- och benskador. Såväl golfbilen som den vanliga bilen med automatväxel är till stor hjälp Peter Enström har även fått bidrag till en handikappanpassad lägenhet för att bättre klara vardagen. Foto. Karl Melander.

tipsa en vän Tipsa en vän